Logo

Czosnek

Co to za roślina?

 

 

Czosnek zwyczajny (Allium Sativum)

Czosnek zwyczajny to gatunek warzywa należący do rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowych). Pochodzi z Azji Środkowej, skąd rozprzestrzeniony został jako roślina uprawna do Europy, z czasem trafił na inne kontynenty. Cebula podziemna (zwana główką) złożona jest z kilku-kilkunastu cebulek (zwanych ząbkami), będących w istocie pąkami o funkcji spichrzowej. Cała główka ma kształt kulisty i lekko spłaszczony. Cebulki rozrastając się uciskają na siebie wzajemnie i stają się kanciaste. Zewnętrzna powierzchnia ząbków jest wypukła, wewnętrzna – wklęsła.

Odmiany czosnku

Harnaś

Najpopularniejszym bez wątpienia jest „Harnaś”. To odmiana wczesna, zimująca w gruncie. Jego łuski silnie przylegają do ząbków. Przez to dość trudno się obiera. Wydaje wysoki plon, a jego główki nadają się do spożycia w formie świeżej. Nadaje się także na przetwory.

Ornak

„Ornak” – to odmiana średnio wczesna. Posiada duże, białe główki z fioletowymi paskami. Plonuje obficie i długo zachowuje świeżość. Polecany do bezpośredniego spożycia i na potrzeby przemysłu farmaceutycznego.

Jarus

„Jarus” – to odmiana czosnku jarego. Posiada zróżnicowaną wielkość ząbków w obrębie główki. Wyróżnia go bardzo długi okres przechowywania (nawet do roku po zbiorze).

Arkus

„Arkus” – odmiana uprawna, średnio wczesna. Duże główki o fioletowo-brązowych łuskach.

W Polsce uprawia się cztery główne odmiany czosnku. Różnią się one wielkością główki (przeważnie złożonej z 4-20 ząbków), terminem sadzenia i zbioru oraz nieznacznie kolorem.

 

Czosnek w badaniach naukowych

Czosnek był używany od tysięcy lat zarówno jako żywność, jak i lekarstwo. Większość ludzi na całym świecie, zwłaszcza ci znani ze swojego doskonałego zdrowia i długiego życia, szeroko stosowała czosnek w swojej codziennej diecie.

Obecnie wiele krajów często polega na czosnku w leczeniu gruźlicy, chorób oskrzeli, tocznia, zgorzeli płucnej i zapalenia tchawicy. Czosnek jest powszechnie znany jako „rosyjska penicylina”, ponieważ rosyjscy lekarze od dawna stosują go w zaburzeniach układu oddechowego, podając dzieciom składniki czosnku na krztusiec poprzez inhalację. Rosjanie stosowali również preparaty czosnkowe na grypę, ból gardła i owrzodzenia jamy ustnej.

Czosnek jest prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalnym ziołem leczniczym. Wiele już napisano o leczniczym działaniu czosnku, a na całym świecie wciąż publikowane są nowe badania. Czosnek jest jednym z najlepiej przebadanych leków roślinnych.

Wykazano, że codzienne stosowanie czosnku w diecie ma korzystny wpływ na organizm, zwłaszcza na układ krwionośny i serce. Dane naukowe ujawniają, że czosnek zmniejsza metabolizm glukozy u diabetyków, spowalnia rozwój miażdżycy i zmniejsza ryzyko zawału serca. Bez wątpienia czosnek zapewnia organizmowi ochronę przed chorobami układu krążenia.

Komitet ds. Żywienia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego publicznie uznał potencjał czosnku w zmniejszaniu ryzyka chorób serca i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Podczas gdy wczesne badania koncentrowały się na skuteczności czosnku w obniżaniu poziomu cholesterolu, nowe badania pokazują dane dotyczące konkretnego ekstraktu z czosnku, określanego jako ekstrakt z dojrzałego czosnku (czosnek, który dojrzewa przez dłuższy czas) z bardzo obiecującymi wynikami w zakresie ochrony tętnic przed urazami związanymi z uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Naturalnie występujące procesy oksydacyjne w naszym organizmie odgrywają ważną rolę w starzeniu się i chorobach, w tym chorobach sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, zapalnych i nowotworowych.

Wykazano, że ekstrakt z dojrzałego czosnku chroni tętnice (dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym), co oznacza, że zatrzymuje wolne rodniki (niestabilne cząsteczki), które mogą powodować uszkodzenie tętnic. Często pozostawione bez kontroli wolne rodniki mogą powodować stwardnienie tętnic i choroby serca.

Wykazano, że ekstrakt z dojrzałego czosnku chroni przed chorobami wywołanymi przez utleniacze, ostrymi uszkodzeniami spowodowanymi starzeniem, promieniowaniem i ekspozycją chemiczną oraz długotrwałymi uszkodzeniami toksycznymi.

Wykazano, że preparaty czosnkowe obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy, które są głównymi czynnikami ryzyka chorób układu krążenia, poprzez hamowanie ich biosyntezy w wątrobie oraz hamują utlenianie lipoprotein o małej gęstości (LDL).

Ochrona cholesterolu LDL przed utlenianiem wywołanym przez wolne rodniki jest jednym ze sposobów zapobiegania rozwojowi miażdżycy. Utleniony LDL uszkadza komórki wyściełające naczynia krwionośne, co zwiększa odkładanie się cholesterolu tworzącego blaszki miażdżycowe w ścianie naczynia. Wykazano, że wyciąg z dojrzałego czosnku chroni cholesterol LDL przed utlenianiem i zapobiega uszkodzeniom komórek w naczyniach krwionośnych.

Narażenie na substancje toksyczne obniża poziom glutationu w organizmie. Ekstrakt z dojrzałego czosnku, poprzez swoje działanie przeciwutleniające, wzmacnia komórkowe enzymy antyoksydacyjne i zwiększa poziom glutationu w komórkach. Naukowcy i lekarze zorientowani na odżywianie uważają, że utrzymywanie wysokiego poziomu glutationu, silnego przeciwutleniacza wykorzystywanego przez komórki w całym organizmie, może być równoznaczne z dobrym zdrowiem.

Właściwości prozdrowotne czosnku

Wybrane właściwości prozdrowotne czosnku:

  • przeciwdziała pojawieniu się komórek rakowych, ale także hamuje rozwój już tych istniejących*
  • działa antybakteryjnie - zawiera allicynę, która jest nawet 15 razy silniejsza od penicyliny,
  • działa antywirusowo, przeciwpasożytniczo, przeciwzakrzepowo i przeciwgrzybiczo,
  • jest źródeł witamin, zawiera witaminy: A, B1, B2, C,
  • jest źródeł minerałów i ważnych pierwiastków: wapnia, fosforu, sodu, magnezu, germanu, potasu, żelaza, selenu, siarki jodu, chromu i cynku,
  • wpływa pozytywnie na libido,
  • wzmacnia wytrzymałość sportowców,
  • jest silnym przeciwutleniaczem, zmniejsza ilość wolnych rodników,
  • wspomaga metabolizm tłuszczów,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • jest pomocny przy rozpuszczaniu zakrzepów,
  • zmniejsza poziom cholesterolu,
  • zmniejsza ryzyko zawału,
  • opóźnia rozwój wielu chorób zwyrodnieniowych,
  • odkaża przewód pokarmowy,
  • działa przeciwkurczowo na jelita, szczególnie korzystnie przy kolkach, wzdęciach, uporczywych biegunkach i stanach spastycznych,
  • łagodzi podrażnienia wywołane ukłuciami przez owady,
  • hamuje rozwój bakterii gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy i otoczaków,
  • pomaga zwalczać bakterie helicobacter pylori,
  • nie narusza zdrowej flory bakteryjnej jelit,
  • może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka żołądka, raka okrężnicy i raka jelita grubego,
  • poprawia krążenie krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu żylaków i pajączków na skórze.

10 powodów, dla których warto jeść czosnek

  1. Czosnek doskonale wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem oraz grypą. Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Znaczenie ma tutaj między innymi zawarta w nim witamina C, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto włączyć go do diety
  2. Badania naukowe wykazały również jego wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu.
  3. Zawarty w czosnku sulfotlenek disiarczku diallilu rozszerza naczynia krwionośne co przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Tu skuteczność, czego znów dowiodły badania, jest porównywalna do jednego ze stosowanych na nadciśnienie leków.
  4. Spożycie czosnku zmniejsza ryzyko raka prostaty i polipów w jelicie grubym.
  5. Czosnek polecany jest diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych.
  6. Czosnek może być skuteczny w leczeniu lekoopornych zakażeń układu moczowego.
  7. Spożycie czosnku zmniejsza niedobory estrogenów u kobiet po przekwitaniu, tym samym wpływa korzystnie na kości, minimalizując utratę ich masy.
  8. Czosnek pomaga zwalczać zakażenia bakteryjne poprzez hamowanie wytwarzanych przez nie enzymów. Jest skuteczny w walce ze szczepami z rodzaju Escherichia, Salmonella, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Klebsiella, Proteus i Clostridium.
  9. Co więcej, może też hamować rozwój choroby alzheimera oraz starczej demencji. Wszystko dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów chroniących komórki nerwowe przed uszkodzeniami.
  10. W czasie wojny czosnek stosowano nawet na trudno gojące się rany. Zawarty w nim ajoen utrudnia rozwijającym się bakteriom tworzenie biofilmu, dzięki czemu ułatwia gojenie.

Choroby i schorzenia, w których czosnek może być pomocny

  1. Czosnek ma właściwości przeciwzapalne. Czosnek zawiera związki przeciwzapalne, które pomagają układowi odpornościowemu zwalczać patogeny.
  2. Czosnek wspomaga organizm podczas przeziębienia. Czosnek, jak i sporządzane z niego ekstrakty i suplementy, mają potwierdzone działanie przeciwzapalne i immunostymulujące.
  3. Czosnek obniża ciśnienie. Badania na grupach ochotników wykazały, że suplementy czosnku mają znaczący wpływ na obniżenie ciśnienia krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi.
  4. Czosnek obniża poziom cholesterolu. Czosnek może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL. To zaś może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca. W przypadku osób z wysokim poziomem cholesterolu, ekstrakty czosnku wydają się zmniejszać poziom cholesterolu całkowitego lub LDL o około 10–15%.
  5. Czosnek wykazuje działanie w prewencji choroby Alzheimera i demencji. Czosnek to dobre źródło przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i demencji. Uszkodzenia oksydacyjne wywołane przez wolne rodniki przyczyniają się do procesu starzenia wszystkich komórek, w tym mózgowych. Czosnek zawiera przeciwutleniacze, które wspierają mechanizmy obronne organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
  6. Detoksykacja organizmu. Jedzenie czosnku może pomóc w detoksykacji metali ciężkich z organizmu. Wykazano, że w dużych dawkach związki siarki obecne w czosnku chronią przed uszkodzeniem narządów spowodowanym toksycznością metali ciężkich.
  7. Czosnek dla zdrowych kości. Nie przeprowadzono jak dotąd żadnych badań na ludziach w celu oceny wpływu czosnku na utratę masy kostnej. Jednak badania na gryzoniach wykazały, że może on zminimalizować utratę kości poprzez zwiększenie poziomu estrogenu u samic.

Produkty zawierające czosnek. Kup teraz!

 

Krople TODA, Heart of Gold Formula, 120 ml

 

Pomaga wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Krople Toda Heart of Gold Formula™ to suplement diety w płynie, znakomita naturalna formuła wspierająca zdrowie układu sercowo-naczyniowego! Produkt opracowany w oparciu o wyniki badań naukowych w laboratoriach badawczo-naukowych. Krople Toda Heart of Gold Formula™ zostały wyprodukowane z certyfikowanych składników organicznych w Kanadzie według jedynej prawdziwej formuły TODA Herbal International Inc. To produkt, który łączy 5 wyjątkowych roślin w wyjątkowy i niepowtarzalny sposób.

Pojemność: 120 ml. Pakowane: 1 buteleczka. Wydajność: 3 miesiące (120 ml).

Więcej informacji o produkcie znajdziesz tutaj.

 

 

Krople TODA, Heart of Gold Formula, 60 ml

 

Pomaga wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Krople Toda Heart of Gold Formula™ to suplement diety w płynie, znakomita naturalna formuła wspierająca zdrowie układu sercowo-naczyniowego! Produkt opracowany w oparciu o wyniki badań naukowych w laboratoriach badawczo-naukowych. Krople Toda Heart of Gold Formula™ zostały wyprodukowane z certyfikowanych składników organicznych w Kanadzie według jedynej prawdziwej formuły TODA Herbal International Inc. To produkt, który łączy 5 wyjątkowych roślin w wyjątkowy i niepowtarzalny sposób.

Pojemność: 60 ml. Pakowane: 1 buteleczka. Wydajność: 6 tygodni (60 ml).

Więcej informacji o produkcie znajdziesz tutaj.

 

Składniki odżywcze

Składniki odżywcze

Jeden ząbek surowego czosnku waży około 3 gramy i zawiera:

  • Mangan: 2% dziennej wartości (RDI)
  • Witamina B6: 2% (RDI)
  • Witamina C: 1% (RDI)
  • Selen: 1% (RDI)
  • Błonnik: 0,06 grama

Ponadto dostarcza niewielkich ilości wapnia, miedzi, potasu, fosforu, żelaza i witaminy B1 Porcja ta dostarcza 4,5 kcal, z czego 0,2 grama to białka i 1 gram węglowodanów.

Składniki odżywcze w 100 g

W 100g gramach czosnku znajdują się następujące składniki:

  • Wartość energetyczna: 152 kcal
  • Białko ogółem: 6,4 g
  • Tłuszcz: 0,5 g
  • Węglowodany ogółem: 32,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,1 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,09 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,01 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,25 g
  • Sód: 17 mg
  • Potas: 400 mg
  • Wapń: 41 mg
  • Fosfor: 153 mg
  • Magnez: 25 mg
  • Żelazo: 1,7 mg
  • Cynk: 1 mg
  • Miedź: 0,26 mg
  • Mangan: 0,46 mg
  • Jod: 2,7 µg
  • Tiamina: 0,2 mg
  • Ryboflawina: 0,11 mg
  • Niacyna: 0,7 mg
  • Witamina B6: 0,13 mg
  • Foliany: 5 µg
  • Witamina C: 31 mg

Źródło: Tabele Składu i Wartości Odżywczej Żywności, PZWL, 2017

Na co jest czosnek?

Czosnek na obniżenie ciśnienia krwi

Czosnek hamuje działanie enzymu ACE, który jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie nawet o 10%, co skutecznie zapobiega zawałowi serca.

Czosnek na odchudzanie

Czosnek wpływa na działanie układu trawiennego, tj. przyspiesza i nasila wydzielanie żółci, przyspiesza pracę jelit, dzięki czemu zapobiega tworzeniu nieprzyjemnych wzdęć.

Czosnek na pasożyty jelit

Czosnek w medycynie ludowej stosowany jest jako środek na pasożyty jelit, takie jak owsiki, glisty, a nawet tasiemce. Spożywanie czosnku zaleca się w przypadku robaczycy codziennie, przez kilka tygodni, na czczo w formie nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc.

Czosnek przeciw bakteriom

Olejki eteryczne bogate w związki siarki stanowią naturalny antybiotyk, niszczący niebezpieczne bakterie – jak gronkowiec złocisty czy paciorkowiec.

Czosnek przeciw nowotworom

Regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego.

Czosnek na młodość

Czosnek, dzięki dużej zawartości antyutleniaczy, zwalcza wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowych, przez co opóźnia starzenie się komórek organizmu.

Czosnek na naczynia krwionośne

Czosnek odpowiada za dostarczenie wielu witamin i minerałów, korzystnie działa na naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega powstawaniu żylaków i pajączków.

Dowiedz się więcej o pozostałych składnikach

 

Rokitnik zwyczajny
(Hippophae Rhamnoides)

 

Borówka
(Vaccinium Myrtillus)

 

Głóg
(Crataegus Oxyacantha)

 

Pieprz Cayenne
(Capsicum Frutescens)

Źródła
  • Jancic, R. (2002). Botanika farmaceutika. Farmaceutski fakultet, Zavod za botaniku, Beograd.
  • Petrovska, B. B., & Cekovska, S. (2010). Extracts from the history and medical properties of garlic. Pharmacognosy reviews, 4(7), 106.
  • https://www.agrofakt.pl/bedzie-cena-czosnku-2018-r/
  • Majewski, M. (2014). Allium sativum: facts and myths regarding human health. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 65(1).
  • Arreola, R., Quintero-Fabián, S., López-Roa, R. I., Flores-Gutiérrez, E. O., Reyes-Grajeda, J. P., Carrera-Quintanar, L., & Ortuño-Sahagún, D. (2015). Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. Journal of immunology research, 2015.
  • Kyo, E., Uda, N., Kasuga, S., & Itakura, Y. (2001). Immunomodulatory effects of aged garlic extract. The Journal of nutrition, 131(3) 1075S-1079S.
  • Borlinghaus, J., Albrecht, F., Gruhlke, M. C., Nwachukwu, I. D., & Slusarenko, A. J. (2014). Allicin: chemistry and biological properties. Molecules, 19(8), 12591-12618.
  • Whitaker, J. R. (1976). Development of flavor, odor, and pungency in onion and garlic. In Advances in Food Research (Vol. 22, pp. 73-133). Academic Press.
  • Zarezadeh, M., Baluchnejadmojarad, T., Kiasalari, Z., Afshin-Majd, S., & Roghani, M. (2017). Garlic active constituent s-allyl cysteine protects against lipopolysaccharide-induced cognitive deficits in the rat: Possible involved mechanisms. European journal of pharmacology, 795, 13-21.
  • Nantz, M. P., Rowe, C. A., Muller, C. E., Creasy, R. A., Stanilka, J.M., & Percival, S. S. (2012). Supplementation with aged garlic extract improves both NK and γδ-T cell function and reduces the severity of cold and flu symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled nutrition intervention. Clinical Nutrition, 31(3), 337-344.

Czytaj także



Teksty i zdjęcia © 2024 Toda Herbal International Inc. Wszystkie prawa zastrzeżone

Oficjalny sklep TODA Herbal International Inc. - sklep dostępny pod adresem WWW kropletoda.pl jest oficjalnym sklepem marki TODA na Polskę i Europę prowadzonym przez firmę zarejestrowaną na terenie Polski. W sklepie dostępne są oryginalne produkty marki TODA. 

Treści na tej stronie służą wyłącznie celom informacyjnym i nie są przeznaczone do wykorzystania jako oficjalne zalecenia zdrowotne lub konsultacje.
Podane informacje nie zastępują porady lekarza ani innego pracownika służby zdrowia. Operator sklepu nie ponosi odpowiedzialności za nadużycie lub niewłaściwe wykorzystanie informacji zawartych na tej stronie.

Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji, wszystkich oferowanych usług, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.