Logo

Rokitnik zwyczajny

Co to za roślina?

Rokitnik zwyczajny (Hippophae Rhamnoides)

Rokitnik zwyczajny (rokitnik pospolity) to krzew, który zdecydowanie nie jest zwyczajny. Zawiera wiele pożytecznych, dobrych dla zdrowia składników. Rokitnik zwyczajny to gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych. Potocznie bywa również nazywany „rosyjskim ananasem” lub "złotem Syberii". Występuje na terenie Europy oraz Azji, także w Polsce, gdzie jego naturalne stanowiska znajdują się tylko nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły na wschodzie.

Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C. Jest to, obok dzikiej róży, roślina ogromnie bogata w kwas askorbinowy. W celach leczniczych wykorzystuje się głównie owoce, pestki, korę i liście.

Odmiany rokitnika

  1. Askola - odmian dorastająca do 4 metrów wysokości, bardzo plenna o smacznych owocach.
  2. Ażurnaja - rozłożysty krzew odporny na mróz i suszę. Jego owoce wcześnie dojrzewają, mają masę około 1 grama i są jasnopomarańczowe.
  3. Augustina - owoce tej odmiany są duże (ponad 1 gram), intensywnie pomarańczowe i zebrane w luźne grona, co bardzo ułatwia ich zbiór.
  4. Botaniczeskaja - bardzo plenna odmiana o pomarańczowo - czerwonych owocach. Pięcioletnie dobrze utrzymane krzewy mogą dać plon nawet 20 kg.
  5. Hergo - rozłożysty krzew osiągający 3-4 metry wysokości. Jest to odmiana z bardzo małą ilością kolców i bardzo plenna.
  6. Hikul - pienna karłowa ozdobna odmiana rokitnika o zwartym pokroju i bardzo powolnym wzroście. Po 10 latach osiąga wysokość 1 metra i szerokość 1,5 m. Odmiana często wykorzystywana jako roślina okrywowa.
  7. Moskowskaja Krasawica - średniej wielkości krzew odporny na mróz i choroby. Owoce także są średniej wielkości (około 0,6 g) i mają soczyście pomarańczowy kolor. Z jednego krzewu można ich zebrać do 15 kg.
  8. Podruga - średniej wielkości krzew wytwarzający duże bardzo smaczne słodko - kwaśne owoce. Jest to odmiana polecana do spożywania na surowo.
  9. Wielikan - owoce tej odmiany również są smaczne na surowo i duże. Mają kolor jasnopomarańczowy i owalny kształt. Roślina ma formę rozległego krzewu lub małego drzewka wysokości do 3,5 m.

Rokitnik w badaniach naukowych

Unikatowy skład liści, owoców oraz oleju z rokitnika zwyczajnego stał się podstawą licznych badań i publikacji naukowych na temat ich wpływu na organizm ludzki, jest bowiem źródłem wielu bioaktywnych związków chemicznych: witamin A, C i E, kwasów tłuszczowych i związków fenolowych. Porównanie stężenia dwóch ważnych antyoksydantów: witaminy C (rokitnik: 600 mg/100 g owoców, dzika róża: 250-800 mg/100 g owoców) i likopenu (rokitnik: 8 mg/100 g owoców, pomidor: 0,9-11 mg/100 g owoców) w różnych owocach i warzywach wykazuje, że rokitnik jest ich bardzo dobrym źródłem. Jego owoce zawierają także duże ilości białek, aminokwasów, składników mineralnych (Ca, Fe, P, K) (Bal i współaut. 2011) oraz kwasy organiczne (kwas jabłkowy, szczawiowy, winowy, chinowy), nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, linolowy, linolenowy) i fitosterole (β-sitosterol, ergosterol).

Zawiera ponad 190 związków prozdrowotnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego w tym witaminy (B,C,F,K,P,A,D,E), antocyjany, flawonoidy, kwasy tłuszczowe. Zawiera również znaczne ilości żelaza, wapnia, magnezu, potasu, miedzi i cynku. Jest pełen przeciwutleniaczy.

Kluczowe składniki:

  • 14 witamin (witaminy C A, E, F, K, P, B12),
  • 11 mikroelementów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, glin, krzem),
  • 18 aminokwasów,
  • 22 kwasy tłuszczowe,
  • antyoksydanty,
  • 42 lipidy.

Jagody rokitnika wyróżnia wysoka zawartość witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. W przypadku polskich odmian rokitnika zawartość kwasu L-askorbinowego wynosi około 90-200 mg na 100 g surowych owoców (jest porównywalna do zawartości witaminy C w owocach dzikiej róży), znacznie więcej niż popularne cytrusy - cytryny zawierają około 53 mg witaminy C na 100 g owocu, podobnie pomarańcze (50mg/100g), czerwone grejpfruty (38mg/100g).

Części rokitnika a składniki odżywcze

Owoce

  • aminokwasy, białka, karotenoidy, pektyny, związki fenolowe,
  • cukry, kwasy organiczne, lipidy, makro- i mikroelementy (potas, magnez, wapń, sód, cynk, żelazo, nikiel, mangan, miedź), witaminy (A, B, C, D, K1, P)

Liście

  • chlorofil, makro- i mikroelementy (potas, magnez, wapń, sód, żelazo, mangan, fosfor, krzem, chrom, glin, cynk), witamin6y (B9, E)

Nasiona

  • karotenoidy, lipidy, związki fenolowe

Kora

  • związki fenolowe

 

Korzenie

  • białka, karotenoidy, lipidy, związki fenolowe

Właściwości prozdrowotne rokitnika

  • zawiera witaminy: C (3x więcej niż czarna porzeczka) A, E, F, K, P, B12 i wiele innych,
  • zawiera mikroelementy: żelazo, magnez, wapń, potas, glin, krzem,
  • zawiera 18 aminokwasów i 22 kwasy tłuszczowe,
  • zawiera antyoksydanty,
  • zawiera flawonoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • zawiera 42 lipidy,
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, bakteriobójcze, przeciwwirusowe (HIV, denga, HSV-1 oraz HSV-2),
  • łagodzi chorobę reumatoidalną,
  • hamuje wzrost bakterii: pseudomonas aeruginosa, staphylococcus aureus, bacillus cereus, enterococcus faecalis, escherichia coli, yersinia enterocolitica oraz listeria monocytogenes,
  • wykazuje właściwości uszczelniające naczynia krwionośne,
  • wywiera korzystny wpływ na skórę,
  • wspiera odporność organizmu,
  • zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia,
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych,
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne,
  • wykazuje działanie przeciwnadciśnieniowe i przeciwzakrzepowe,
  • flawonoidy zawarte w rokitniku obniżają tętno, stężenie cholesterolu oraz triglicerydów we krwi,
  • olej z owoców rokitnika reguluje poziom glukozy we krwi oraz wspomaga regenerację naczyń włosowatych po przebytym udarze mózgu,
  • wykazuje właściwości regeneracyjne i kojące: przyspiesza gojenie wrzodów żołądka, hamuje działanie cytokin prozapalnych,
  • wspomaga usuwanie toksycznych metabolitów,
  • zwiększa syntezę kolagenu,
  • obniża ryzyko powikłań pooperacyjnych,
  • poprawia funkcje żołądkowo-jelitowe,
  • zwiększa łaknienie,
  • przywraca funkcję nerek i wątroby,
  • wspomaga ogólny stan i zdrowie pacjentów onkologicznych,
  • wspomaga gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy,
  • łagodzi dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.

Antykancerogenne

Flawonoidy chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które mogą prowadzić do powstawania mutacji genetycznych Sok z rokitnika posiada zdolność blokowania N-nitrozowych związków endogennych o właściwościach kancerogennych Nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-3) obecne w oleju z rokitnika mogą hamować rozwój guzów nowotworowych.

Antyoksydacyjne

Związki polifenolowe zawarte w rokitniku odpowiadają za działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, a także hepatoprotekcyjne. Jak wiadomo, antyoksydanty są swoistym "zmiataczem wolnych rodników", czyli reaktywnych form tlenu, które są jednym z czynników rozwoju chorób nowotworowych oraz tzw. schorzeń cywilizacyjnych (m.in. nadciśnienia tętniczego, otyłości, cukrzycy). Duża ilości flawonoidów sprawia, że w komórkach proces peroksydacji lipidów zostaje skutecznie zahamowany Ekstrakt z liści oraz olej z nasion rokitnika hamuje powstawanie uszkodzeń oksydacyjnych generowanych przez CCl4 Jagody rokitnika stosowane są jako środek przeciwutleniający w produkcji dżemów, soków, galaretek i przecierów oraz w przemyśle kosmetycznym w produkcji kremów przeciwzmarszczkowych. Wykazuje działanie przeciwutleniające, zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych i wspomaga syntezę kolagenu.

Przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne

Zwarte w rokitniku związki polifenolowe – podobnie jak witamina C – wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, a także łagodzenie choroby reumatoidalnej Efekt hamujący w stosunku do wirusa HIV, denga, HSV-1 oraz HSV-2 Hamowanie wzrostu bakterii: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica oraz Listeria monocytogenes.

Przeciwnadciśnieniowe i przeciwzakrzepowe

Flawonoidy blokują szlak angiotensyny II, zwiększają wrażliwość na insulinę, obniżają tętno, stężenie cholesterolu oraz triglicerydów we krwi Olej z owoców rokitnika zwiększa stężenie HDL, reguluje poziom glukozy we krwi oraz wspomaga regenerację naczyń włosowatych po przebytym udarze mózgu Zmniejszenie stężenia LDL Hamowanie hemostazy poprzez opóźnioną aktywację płytek krwi. preparaty uzyskane z tej rośliny wpływają na unormowanie pracy serca, mogą też zapobiegać niedokrwieniu tego narządu, a także obniżać ciśnienie tętnicze krwi.

Właściwości regeneracyjne i kojące

Olej z pulpy owocowej i nasion rokitnika przyspiesza gojenie wrzodów żołądka Olej z owoców rokitnika hamuje działanie cytokin prozapalnych oraz wykazuje działanie regeneracyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe Emulsja typu woda w oleju zawierająca ekstrakt z rokitnika zwyczajnego znacząco poprawia elastyczność skóry twarzy Olej z rokitnika wspomaga usuwanie toksycznych metabolitów, regenerację tkanek, gojenie się ran, zwiększa syntezę kolagenu oraz obniża ryzyko powikłań pooperacyjnych Olej z rokitnika poprawia funkcje żołądkowo-jelitowe, zwiększa łaknienie, przywraca funkcję nerek i wątroby oraz wspomaga ogólny stan i zdrowie pacjentów onkologicznych.

Właściwości radioprotekcyjne

Olej z rokitnika absorbuje promieniowanie UV-B więc może być stosowany jako natualny filtr przeciwsłoneczny.

Właściwości przeciwcholesterolowe

Rokitnik wspiera również gospodarkę lipidową organizmu, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu w osoczu.

Właściwości kardioochronne i przeciwmiażdżycowe

Substancjami czynnymi, które wykazują tego rodzaju właściwości prozdrowotne, są:

  • wielonasycone kwasy tłuszczowe;
  • kwasy organiczne;
  • związki polifenolowe.

Wpływają one na prawidłowe skurcze mięśnia sercowego, rytm serca, a także chronią przed niedokrwieniem, zmniejszając ryzyko powstania zawału serca czy udaru mózgu.

Olej z rokitnika (rokitnikowy) na wrzody i zgagę

We współczesnej fitoterapii polecane jest doustne stosowanie oleju rokitnikowego przy zgadze, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy (obecnie w wielu rosyjskich szpitalach stosuje się olej rokitnikowy wspomagająco podczas leczenia wrzodów).

Rokitnik na reumatoidalne zapalenie stawów

Owoce i napary z liści rokitnika, ze względu na zawartość beta-karotenu i flawonoidów, są stosowane w stanach zapalnych, m.in.:

  • układu pokarmowego,
  • śluzówki i dziąseł,
  • a także w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów (gośćca).

Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.

Rokitnik na choroby skóry

Napary z liści i olej z rokitnika (w formie okładów) stosuje się w licznych schorzeniach skóry, by przyśpieszyć proces gojenia, m.in. w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, w przypadku trudno gojących się ranach i grzybicach.

Powody, dla który jeść rokitnik

  1. Jest źródłem witaminy C.
  2. Zawiera ponad 190 związków prozdrowotnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego w tym witaminy (B,C,F,K,P,A,D,E), antocyjany, flawonoidy, kwasy tłuszczowe. Zawiera również znaczne ilości żelaza, wapnia, magnezu, potasu, miedzi i cynku. Jest pełen przeciwutleniaczy.
  3. Rokitnik jest bogaty w tłuszcze nienasycone, przeciwutleniacze, fitosterole, karotenoidy oraz witaminy E i K - które działając razem chronią integralność skóry i wspomagają jej odnowę.
  4. Pomaga dbać o wygląd skóry, ale także ją leczyć. Duże ilości kwasu palmitolejowego przyspieszają bowiem gojenie się ran i utrzymują skórę w zdrowiu.
  5. Olej z rokitnika zawiera komplet kwasów omega, w tym kwasu linolowego (LA) wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy i egzemy, a także chroni skórę przed nadmiernym wysuszeniem i łuszczeniem się.
  6. Związki zawarte w oleju z rokitnika chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV ze słońca.
  7. Wyciąg z rokitnika doskonale regeneruje także końcówki włosów i zapobiega ich rozdwajaniu, a kosmetyki z dodatkiem oleju pomagają leczyć łupież i zapobiegać wypadaniu włosów.
  8. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, bakteriobójcze.
  9. Wykazuje właściwości uszczelniające naczynia krwionośne.
  10. Badania kliniczne wykazały wysoką skuteczność przy oparzeniach, odleżynach, oparzeniach słonecznych skóry, trudno gojących się ranach, nadżerkach oraz zapaleniu pochwy i szyjki macicy
  11. Odżywia organizm i pobudza go do regeneracji.
  12. Substancje aktywne zawarte w rokitniku wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz zapobiegają utlenianiu się cholesterolu.
  13. Zawartości witaminy C, a także tokoferoli i nienasyconych kwasów tłuszczowych rokitnik można stosować zapobiegawczo i pomocniczo w chorobach krążenia, sercowo-naczyniowych, miażdżycy oraz problemach z sercem.

Choroby i schorzenia, w których rokitnik zwyczajny może być pomocny

Rokitnik jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak m.in.:

  • brak apetytu,
  • skłonność do występowania siniaków,
  • rozpulchnione i krwawiące dziąsła,
  • trudności w gojeniu się ran,
  • bóle mięśni i stawów,

ale także w przypadku:

  • przeziębienia i grypy,
  • przy gojeniu się ran i siniaków,
  • w przypadku krwawiących dziąseł i owrzodzenia jamy ustnej,
  • przy podwyższonym cholesterolu,
  • zmianach miażdżycowych,
  • nadciśnieniu tętniczym,
  • zgadze,
  • dolegliwościach układu pokarmowego,
  • zwyrodnieniach stawów.

Rokitnik wpływa też na zwiększenie odporności. Profilaktycznie zalecany jest do spożycia w okresie jesienno-zimowym. Zawarte w dużych ilościach w owocach rokitnika witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych, a dalej do schorzeń, takich jak m.in.:

  • choroba wieńcowa (niedokrwienna serca),
  • udar mózgu,
  • zawał serca.

Produkty zawierające rokitnik. Kup teraz!

 

Krople TODA, Heart of Gold Formula, 120 ml

 

Pomaga wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Krople Toda Heart of Gold Formula™ to suplement diety w płynie, znakomita naturalna formuła wspierająca zdrowie układu sercowo-naczyniowego! Produkt opracowany w oparciu o wyniki badań naukowych w laboratoriach badawczo-naukowych. Krople Toda Heart of Gold Formula™ zostały wyprodukowane z certyfikowanych składników organicznych w Kanadzie według jedynej prawdziwej formuły TODA Herbal International Inc. To produkt, który łączy 5 wyjątkowych roślin w wyjątkowy i niepowtarzalny sposób.

Pojemność: 120 ml. Pakowane: 1 buteleczka. Wydajność: 3 miesiące (120 ml).

Więcej informacji o produkcie znajdziesz tutaj.

 

 

Krople TODA, Heart of Gold Formula, 60 ml

 

Pomaga wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Krople Toda Heart of Gold Formula™ to suplement diety w płynie, znakomita naturalna formuła wspierająca zdrowie układu sercowo-naczyniowego! Produkt opracowany w oparciu o wyniki badań naukowych w laboratoriach badawczo-naukowych. Krople Toda Heart of Gold Formula™ zostały wyprodukowane z certyfikowanych składników organicznych w Kanadzie według jedynej prawdziwej formuły TODA Herbal International Inc. To produkt, który łączy 5 wyjątkowych roślin w wyjątkowy i niepowtarzalny sposób.

Pojemność: 60 ml. Pakowane: 1 buteleczka. Wydajność: 6 tygodni (60 ml).

Więcej informacji o produkcie znajdziesz tutaj.

 

 

Wyciąg z rokitnika zwyczajnego, 60 ml

 

Wysokiej jakości ekstrakt z certyfikowanych ekologicznych owoców rokitnika.

Stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej do tłumienia kaszlu i usuwania flegmy.

SEABUCKTTHORN BERRY EXTRACT to suplement diety w płynie, o autentycznym smaku. Opracowany z najwyższej jakości składników, wyselekcjonowanych, ekologicznych owoców rokitnika zwyczajnego dostarcza najwyższej jakości składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, witaminy i minerały.

Pojemność: 60 ml. Pakowane: 1 buteleczka.

Więcej informacji o produkcie znajdziesz tutaj.

Na co jest rokitnik?

Dowiedz się więcej o pozostałych składnikach

 

Czosnek
(Allium Sativum)

 

Borówka
(Vaccinium Myrtillus)

 

Głóg
(Crataegus Oxyacantha)

 

Pieprz Cayenne
(Capsicum Frutescens)

Źródła
  • Olas B, Skalski B, Ulanowska K (2018) The anticancer activity of Sea buckthorn (Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson). Front Pharmacol 9: 232
  • Gurevich SK (1956) The application of sea buckthorn oil on ophthal¬mology. Vesttn Ottamologu 2: 30–33
  • Ulanowska K, Skalski B, Olas B (2018) Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło związków o aktywności przeciwnowotwo¬rowej i radioprotekcyjnej. Postepy Hig Med Dosw 72: 240-252
  • Bośko P, Biel W (2017) Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides L.). Post Fitoter 1: 36-41
  • Niesteruk A, Lewandowska H, Golub Ż, Świsłocka R, Lewandowski W (2013) Zainteresujmy sięrokitnikiem. Preparaty z rokitnika zwy¬czajnego (Hippophae rhamnoides l.) jako dodatki do żywności oraz oce¬na ich rynku w Polsce. Kosmos 4: 571–581
  • Gut M, Gasik A, Mitek M (2008) Rokitnik — roślina niczym apteka. Przemysł spożywczy 6: 36–38
  • International Seabuckthrn Association. http://www.isahome.net/ (dostęp 01.07.2019)
  • Christaki E (2012) Hippophae rhamnoides L (Sea Buckthorn): a potential source of nutraceuticals. Food and Public Health 2: 69-72
  • Kim H, Cho H, Seo YK, Kim S, Yoon MY, Kang H, Park CS, Park JK (2012) Inhibitory effects of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed on UVB-induced photoaging in human dermal fibroblasts. Bio¬technol Bioprocess Eng 17: 465–474
  • Zielińska A, Nowak I (2017) Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids Health Dis 16: 95
  • Malinowska P, Olas B (2016) Rokitnik – roślina wartościowa dla zdro¬wia. Kosmos 65: 285–292
  • Sroka Z, Gamian A, Cisowski W (2005) Niskocząsteczkowe związki przeciwutleniające pochodzenia naturalnego. Postep Hig Med Dosw 59: 34-41
  • Wilkowska A, Pogorzelski E, Ambroziak W, Gwiazdecki R (2009) Kie¬runki przetwórstwa jagód rokitnika. Przemysł Fermentacyjny i Owo¬cowo-Warzywny 53: 7-8
  • Jain M, Ganju L, Kariyal A, Padwad Y, Mishra KP, Chanda S, Karan D, Yogendra KM, Sawhney RC (2008) Effect of Hippophae rhamnoides leaf extract against Dengue virus infection in human blood-derived macrophages. Phytomedicine 15: 793-799
  • Suryakumar G, Gupta A (2011) Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.). J Ethnopharmacol 138: 268-278
  • Li TSC, Beveridge THJ (2007) Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.): A multipurpose plant. Hort Technology 6: 370-380
  • Olas B (2018) The beneficial health aspects of Sea buckthorn (Elaeagnus rhamnoides (L.) A.Nelson) oil. J. Ethnopharmacol 213: 183-190
  • Pang X. Zhao J, Zhang W, Zhuang X, Wang J, Xu R, Xu Z, Qu W (2008) Antihypertensive effect of total flavones extracted from seed residues of Hippophae rhamnoides L. in sucrose-fed rats. J. Ethnopharmacol 117: 325-331
  • Koyama T, Taka A, Togashi H (2009) Effects of a herbal medicine, Hippophae rhamnoides, on cardiovascular functions and coronary mi¬crovessels in the spontaneously hypertensive stroke-prone rat. Clin. Hemorheol. Microcircul 41: 17-26
  • Kallio HP, Yang B (2014) Health effects of sea buckthorn berries; rese¬arch and strategies at the university of Turku, Finland. Acta Horticul¬turae 1017: 343-349
  • Xing J, Yang B, Dong Y, Wang B, Wang J, Kallio HP (2002) Effects of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed and pulp oils on experi¬mental models of gastric ulcer in rats. Fitoterapia 73: 644-650
  • Khan BA, Akhtar N, Braga VA (2012) Anti-aging effects of Hippophaë rhamnoides emulsion on human skin. Trop J Pharm Res 11: 955-962
  • Kumar R, Kumar GP, Chaurasia OP, Singh S (2011) Phytochemical and pharmacological profile of seabuckthorn oil: a review. Res J Med Plant 5: 491–499
  • Upadhyay NK, Kumar R, Siddiqui MS, Gupta A (2011) Mechanism of wound-healing activity of Hippophae rhamnoides L. leaf extract in expe¬rimental burns. Evid Based Complement Alternat Med 2011: 659705
  • Rafalska A, Abramowicz K, Krauze M (2017) Sea buckthorn (Hippo¬phae rhamnoides L.) as a plant for universal application. World Scientific News 72: 123-140
  • Olas B (2016) Sea buckthorn as a source of important bioactive compo¬unds in cardiovascular diseases. Food Chem Toxico 97: 199-204
  • Teleszko M, Wojdyło A, Rudzińska M (2015) Analysis of lipophilic and hydrophilic bioactive compounds content in Sea buckthorn (Hip¬pophae rhamnoides L.) berries. J Agric Food Chem 63: 4120-4129
  • Kuzmanova D, Jansen IDC, Schoenmaker T, Nazmi K, Teeuw WJ, Biz¬zarro S, Van der Velden U (2012) Vitamin C in plasma and leucocytes in relation to periodontitis. J Clin Periodontol 39: 905-912
  • Varela-López A, Navarro-Hortal M, Giampieri F, Bullón P, Battino M, Quiles J (2018) Nutraceuticals in periodontal health: A systematic review on the role of vitamins in periodontal health maintenance. Mo¬lecules 23: 1226
  • Spoelstra-de Man AME, Elbers PWG., Oudemans-Van Straaten HM (2018) Vitamin C: should we supplement? Curr Opin Crit Care 24: 248-255
  • Janda K, Kasprzak M, Wolska J (2015) Witamina C – budowa, właści¬wości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci 61: 419-425
  • Burdurlu HS, Koca N, Karadeniz F (2006) Degradation of vitamin C in citrus juice concentrates during storage. J Food Eng 74: 211-216
  • Moszczyński P, Pyć R, (1999) Biochemia witamin. Witaminy lipofilne i kwas askorbinowy. Część II, Wydawnictwo Naukowe PWN, War¬szawa, 112–136
  • Zadernowski R, Szałkiewicz M, Czaplicki S (2005) Skład chemiczny i wartość odżywcza owoców rokitnika (Hippophae rhamnoides L.). Prze¬mysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 8–9: 56–58
  • Lehtonen HM, Lehtinen O, Suomela JP, Viitanen M, Kallio H (2010) Flavonol glycosides sea buckthorn (Hippophae rhamnoides ssp. Sinen¬sis) and Lingonberry (Vacconum vitisidaea) are bioavailable in humans and monoglucuronidated for extraction. J Agric Food Chem 58: 620-627
  • Bartosz G (2006) Druga twarz tlenu. Wolne rodniki w przyrodzie. Wy¬dawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
  • Arrigoni O, De Tullio MC (2002) Ascorbic acid: much more than just an antioxidant. Biochim Biophys Acta 1569: 1-9
  • Niki E, Noguchi N, Tsuchihashi H, Gotoh N (1995) Interaction among vitamin C, vitamin E, and beta-carotene. Am J Clin Nutr 62: 1322S-1326S
  • Konopacka M (2004) Rola witaminy C w uszkodzeniach oksydacyj¬nych DNA. Postepy Hig Med Dosw 58: 343-348
  • J. Białecki, B. Skalski, B. Olas, Rokitnik zwyczajny (…) jako źródło związków prozdrowotnych, „KOSMOS – problemy nauk biologicznych” 2021, tom 70, nr 1, s. 121.
  • Rokitnik - prozdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie (akademiadietetyki.pl)
  • J. Białecki, B. Skalski, B. Olas, Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło związków prozdrowotnych, „KOSMOS – problemy nauk biologicznych” 2021, tom 70, nr 1, s. 125. pf_2017_036-041.pdf (postepyfitoterapii.pl)
  • J. Białecki, B. Skalski, B. Olas, Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło związków prozdrowotnych, „KOSMOS – problemy nauk biologicznych” 2021, tom 70, nr 1, s. 125.
  • https://zdrowie.pap.pl/dieta/rokitnik-numer-1-wsrod-superowocow
  • https://domzogrodem.eu/rokitnik-zwyczajny-pospolity-wlasciwosci-i-zastosowanie.html
  • http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2016/285.pdf
  • https://www.wapteka.pl/blog/artykul/rokitnik-jakie-ma-zastosowanie-oraz-wlasciwosci
  • https://ktomalek.pl/blog/rokitnik-zwyczajny-wlasciwosci-i-zastosowanie/w-1976?bgar=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8%3D
  • https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/leki/rokitnik-wlasciwosci-lecznicze-aa-s3fL-qDoZ-UNdp.html

 

Czytaj także



Teksty i zdjęcia © 2024 Toda Herbal International Inc. Wszystkie prawa zastrzeżone

Oficjalny sklep TODA Herbal International Inc. - sklep dostępny pod adresem WWW kropletoda.pl jest oficjalnym sklepem marki TODA na Polskę i Europę prowadzonym przez firmę zarejestrowaną na terenie Polski. W sklepie dostępne są oryginalne produkty marki TODA. 

Treści na tej stronie służą wyłącznie celom informacyjnym i nie są przeznaczone do wykorzystania jako oficjalne zalecenia zdrowotne lub konsultacje.
Podane informacje nie zastępują porady lekarza ani innego pracownika służby zdrowia. Operator sklepu nie ponosi odpowiedzialności za nadużycie lub niewłaściwe wykorzystanie informacji zawartych na tej stronie.

Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji, wszystkich oferowanych usług, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.